Whole 30

Kehoni on aina kertonut todella herkästi, mikäli jokin ruoka ei minulle sovi ja olen siten pikkuhiljaa jättänyt tiettyjä ruokaryhmiä kokonaan pois. Ensin ruokavaliostani lähti vehnä, seuraavana maitotuotteet ja lopulta gluteeni ja sokeri. Viime aikoina olen kuitenkin huomannut kärsiväni pienistä vatsakivuista, jatkuvasta päänsärystä, voimattomasta olosta ja unettomuudesta. Energiatasot vaihtelevat päivän mittaan liian alhaalta aivan liian korkealle. Syön edelleen puhdasta ruokaa, joten mistä kiikastaa? Uskoisin, että kaikesta siitä muusta. Ateriarytmistä, napostelusta, liiallisesta kahvin juomisesta ja tiettyjen ruokien syömisestä väärään aikaan.


Uuden vuoden kunniaksi päätinkin opetella lopullisesti pois tyhmistä tavoistani ja muuttaa ruokailutottumuksiani paremman olon toivossa. Halusin opetella puhtaasti syömisen lisäksi myös rakentamaan tasapainoisen lautasmallin, lopettaa napostelun ja keskittyä kunnon aterioihin. Etsin & löysin paljon tietoa ja kokemuksia, joiden pohjalta päätinkin karsia vielä muutaman ainesosan ruokavaliostani ja syödä Whole 30 ohjelman mukaisesti.

En yleensä innostu dieeteistä, mutta tämä osui oman ajatusmaailmani kanssa niin hyvin yhteen etten voinut muuta kuin kokeilla. Uudesta vuodesta lähtien olen syönyt rennolla otteella sallittujen ruokien puitteissa ja totuttanut kehoani vähitellen uuteen ruokavalioon. Olo on jo selkeästi parempi verrattuna joulun jälkeiseen ähkyyn (yllätyys), mutta haluan olla vieläkin tarkempi. Tänään on siis hyvä päivä aloittaa kuukauden mittaisella tehokuurilla.


Mitä siis jätän sokerin, alkoholin, maidon ja gluteenin lisäksi pois?

1. Luonnollisen makeutuksen. Vaahterasiirapin, hunajan, agaven ja kookossokerin joudun jättämään pois. Onneksi hedelmät (taatelit) toimivat ihan yhtä hyvin!
2. Viljat ja palkokasvit. Kauran, riisin, maissin quinoan, kikherneet, linssit, maapähkinät, soijan ja pavut. Näitä olen syönyt lähinnä hätävarana tuoreiden kasvisten loppuessa kaapista. Eli ei vielä syytä paniikkiin.
3. Roskaruuan tekemisen terveellisistä ainesosista. Äääääks! Kiinnostavin ja kammottavin sääntö koko ohjelmassa. Pointtina toiminee alkuperäisen ja tervellisemmän versioiden vertailun välttäminen, jossa jälkimmäinen kuulemma häviää helpolla. Itse haluan vain eroon vanhoista tavoista ja cravingseista ja korvata ne uusilla terveellisillä tavoilla.

Muuten ruokavalioni pysyykin samanlaisena (kaikki sallitut ruuat löytyy täältä). Suurin haaste minulle löytyy siitä, miten niitä kuuluu kuluttaa päivän mittaan. 

1. Syö ajatuksella. Jätä puhelin, netflix ja muut häirintätekijät ruokailutilanteesta.
2. Kolme + yksi ateriaa päivässä. Aamupala, lounas ja illallinen + treenin jälkeinen ateria. Ei napostelua, vaan kunnon aterioita. Opettelen myös syömään isomman aamupalan ja pienenmän illallisen.
3. Ennen treeniä. 15-75 min aikaisemmin pitäisi syödä pieni, jokin edellä mainituista aterioista, joka koostuu pienestä annoksesta proteiinia ja hyvistä rasvoista. Ei hedelmiä tai superhiilari vihanneksia.
4. Treenin jälkeen. Mahdollisimman pian (15-30 min) treenin jälkeen pitää syödä extra-ateria, joka koostuu keskikokoisesta annoksesta helposti sulatettavaa proteiinia ja superhiilareista.

Tykkään itseni haastamisesta ja uuden kokeilemista, eikä ruokavalio ole siinä poikkeus. On hauskaa toimia koekaniinina, kokeilla uusia reseptejä ja katsoa jos jokin ruokailutapa toimiikin entistä paremmin. Olen myös kaivannut ateriointiin sännöllisyyttä ja rutiinia jo pitään, ja edellämainitut sääntöset mahdollistavat sen ilman liian kurinalaista elämää. Varsinkin nyt kun tunnen kuinka kehoni kaipaa puhdistusta joulun jälkeen ja ruuansulatus megaboostia tulevaa vuotta varten, enkä kyllä keksi parempaa tapaa tehdä sitä! Olen tästä niin innoissani & mulla on jo muutama jakamisen arvoinen resepti mielessä joten stay tuned.

CONVERSATION

0 kommenttia:

Post a Comment